Millaisia säätöjä tarvitaan

Työtuolissa tulee olla säätömahdollisuuksia

Hyvässä eli ergonomisessa tuolissa on tarpeeksi säätöjä, joita on helppo käyttää. Säädä tuolisi itsellesi sopivaksi; edellinen tuolin käyttäjä on todennäköisesti ollut erikokoinen kuin sinä.

Tuolin korkeuden säätö on tärkein säätö. Jalat on yllettävä maahan tai ainakin jalkatuelle/jalkarenkaalle; muuten verenkierto jaloissa estyy. Jos istut liian matalalla, työasentosi ei ole ryhdikäs ja joudut katsomaan näyttöä alhaaltapäin, jolloin silmät kuivuvat. Polvien tulisi olla n. 90 ° asteen kulmassa. Hyvässä istuma-asennossa alaraajojen verenkierto on esteetön, eli tuolin etureuna ei paina reisien alaosaa eikä polvitaivetta. Kun tuoli on hyvä, niin istuma-asennon ylläpito vaatii vain vähän lihasvoimaa, selkärangan kuormitus on minimoitu ja alaselän notkon ylläpito ei vaadi lihasjännitystä ja liikkuminen sekä asennon vaihtelu on mahdollista.

Selkänojassa on hyvä olla korkeuden- ja kaltevuudensäätö. Niillä säädetään tärkeä eli oikea tuki ristiselälle. Tarvittava selkänojan koko ja muoto riippuvat paljon työn laadusta ja tarvittavasta tuesta. Korkea selkänoja ja niskatuki eivät ole tarpeellisia normaalissa toimistotyössä. Selkänojan on hyvä joustaa hiukan, jolloin se taipuu selän asennon muutosten mukaan eikä tuoliin "jämähdä". Jos tuoli on liian vankka (kuten esimerkiksi keittiön jakkara), liikkuminen vähenee ja verenkierto hidastuu/estyy. Korkea selkänoja ja niskatuki ovat parhaimmillaan luovassa, ajattelutyötä vaativassa työssä.

Jos tuolissa on "keinuominaisuus", voidaan istuinpintaa säätää eri kaltevuuksiin. Päätetyössä voi istua tuolin etuosassa selän ollessa S-kaaressa. Istuinosa voi olla taaksepäin kallellaan lukiessa lehteä, jutellessa muiden kanssa tai miettiessä.

Tarvitaanko käsinojia

Käsinojat ovat erittäin tarpeelliset, koska ne vähentävät hartiaseudun kuormitusta. Käsinojissa tulee olla ainakin korkeus- ja sivuttaissäätö, jolloin ne voi säätää oikealle leveydelle. Käsinojien korkeussäätöä tarvitaan työstä ja työpöydästä riippuen, koska jossain työssä on hyvä saada työtuoli menemään riittävän eteen, jolloin tuoli käsinojineen mahtuu pöydän alle. Tuolin täytyy olla tukeva, eikä se saa kaatua missään asennossa. Tuolin pehmusteiden täytyy olla riittävän topakoita, ettei tuoli ole liian pehmeä. Tuolin kankaan tulee olla kulutuskestävää, paloturvallista ja likaa hylkivää. Normaalissa työpisteessä istuttaessa tuolissa on hyvä olla pyörät, jolloin liikkuminen on helppoa. Pyörät valitaan lattian mukaan; pehmeälle alustalle kovat pyörät ja kovalle alustalle pehmeät pyörät. Jos tuolin tulee pysyä paikallaan, voi pyörien sijaan laittaa liukutassut. Vain testaamalla löydät itsellesi sopivan työtuolin.