En bra kontorsstol har många justeringsmöjligheter

En god ergonomisk stol har tillräckligt med justeringar som är lätta att använda. Justera stolen så att den passar din kropp; föregående stolanvändaren har sannolikt varit av annan storlek än du.

 

Höjdjusteringen är stolens viktigaste spak. Fötterna borde nå golvet eller fötterna borde åtminstone vila på ett fotstöd / en fotring för att inte blodcirkulationen i benen skulle förhindras. Om du sitter för lågt hålls bäckenet inte rak som gör att ryggen blir rund, hakan kommer framåt och du tittar på skärmen nerifrån uppåt som får ögonen att bli torra. Knäna ska vara i ca. 90 ° graders vinkel. I en bra sittställning  fungerar blodflödet i nedre extremiteterna, det vill säga att framkanten av stolen inte trycker på låren eller tar fast i  knävecket. När stolen är bra, kräver sittställningens upprätthållning bara lite muskelstyrka, belastning på ryggraden minimeras och rörelse samt variation av position är möjligt.

Ryggstödet borde ha en höj- och lutningsjusteringsmekanism. Med höj- och lutningsjusteringen får man den rätta stödet för svanken. Ryggstödets storlek och form beror mycket på arbetsformen. T.ex högt ryggstöd och nackstöd är inte nödvändiga för normal kontorsarbete. Ryggstödet borde vara lite flexibel för att det skulle följa med användarens rörelser och för att inte användaren skall ”fastna” på plats. Om stolen är för styv, minskas rörelsen och blodcirkulationen saktas ner / blockeras. Högt ryggstöd och nackstöd passar bäst människor som jobbar kreativt i en krävande jobb.

Om stolen har en gungmekanism kan sätesytan justeras till olika lutningar. När du sitter framför datorn kan du sitta på stolens främre del så att ryggraden är i en S-kurva. När du talar i telefonen, chattar med kollegor eller läser tidningar, kan sitsen lutas bakåt.

En bra arbetsstol måste vara stabil och den får inte falla ner i något läge. Stolstoppningen måste sitta tillräckligt fast för att inte vara för mjuk. Stoltyget måste vara slitstark, brandhämmande och fläckavvisande. I en normal arbetsstation är en stol med hjul en bra idé för att komma runt lätt. Hjul väljs enligt golvet; för mjukt underlag hårda hjul och mjuka hjul för hårda underlag. Om du inte behöver röra på dig med stolen kand du också välja glidtassar under stolen. Endast genom att testa olika stolar hittar du dig en lämplig kontorsstol.

 

Behöver du armstöd

 

Armstöd är mycket nödvändiga eftersom de minskar belastningen på axlarna. Armstöd bör ha åtminstone höjd- och sidledjustering så att de kan justeras på rätt höjd och rätt avstånd från revbenen.
Armstödernas höjdjustering krävs för att alla bord är lite annorlunda och alla stolar passar inte under det normala bordshöjdet som är 72 cm. Nuförtiden ses bord med elstativ som det rätta arbetsredskapet för datorarbetare.  

 

Det bör finnas möjligheter att justera stolen

I ergonomisk stol bör det finnas tillräckligt med justeringar för att få en bra sittställning.

Sätets höjd

Viktigaste justeringen är sitthöjden. Höjden är rätt när dina fötter är stadigt på golvet och din knävinkel är drygt 90 grader.

Djupet av sätet

Du bör kunna justera djupet av sätet. Sittdjupet är rätt när din handled passar mellan din knä och framkanten på sätet. I en bra sittställning  fungerar blodflödet i nedre extremiteterna, det vill säga att framkanten av stolen inte trycker på låren eller tar fast i  knävecket.

Tiltmekanismen och sittvinkeln

Tiltmekanismen ger rörelse till arbetsdagen. Tiltmekanismen borde kunnas justera enligt din vikt. Normalt lutar vi lite framåt när vi sitter vid datorn, därför är det viktigt att få en negativ vinkel på sitsen.

Ryggstödets höjd

Det bör finnas möjligheten att justera höjden på ryggstödet. Det är viktigt att justera svankstödet så att den stöder korsryggen.

Behövs armstöd?

Det beror på skrivbordet. Om skrivbordet ger armarna tillräckligt med stöd, är armstöd inte nödvändiga. Men väldigt ofta behöver du lite stöd när du gör "mentalt arbete", talar i telefon eller helt enkelt när du sitter ner eller när du stiger upp från stolen. Viktigast med armstöd är att de är lätta att justera.